středa, září 27, 2006

Passolini, Cassin, Da Vinci


Několik následujících příspěvků bude opět poněkud osobnějšího rázu, popisují zážitky a postřehy z tříměsíční stáže na Evropském soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Vzhledem ke"schopnosti" stíhat vše na poslední chvíli jsem se ocitnul den před zahájením stáže bez střechy nad hlavou. Několikastránkový seznam ubytovacích kapacit obdržený od Soudu byl obvolán zepředu zezadu, nejznámější štrasburské koleje byly osobně obejité, inzeráty na internetu vyčerpané. Odevšad se ozývalo - zamluveno už od června, na tři měsíce nikoho nebereme, hledáme slušnou dívku. V pondělí ráno, dvě hodiny před hlášením se na Soudě mi byla seslána poslední spásná adresa - katolická ubytovna pro studenty (na obrázku). Při rozhovoru s jejím ředitelem nebylo potřeba hrát naprostou zoufalost, ta byla zřejmá. O co víc se ale prohloubila, když z rozhovoru vyplynulo, že se nacházíme na půdě Brownovým románem proslavené sekty Opus Dei! Tak oni skutečně existují?! Tady nestrávím víc, než je nezbytně nutné.

Očekávání zkrvavených důtek, alibínských mnichù v kápi a latinských chorálů ovšem nebylo naplněno. Ubytovna se nakonec ukázala zařízena úplně běžně, podaná večeře chutnala znamenitě, co víc, ostatní spolubydlící se zdají být maximálnì vstřícní a přátelští. Náboženský ráz jen kaple, všudypřítomné krucifixy a svaté obrázky. Nyní tedy stojím před velkým dilematem, jestli zůstat v dobře zařízeném místě, kde poskytují polopenzi a praní prádla (oboje za příplatek) nebo se zkusit podívat na další slíbené místo, které by asi nebylo tak komfortní a finančně výhodné, mohl bych se tam ale vrátit kdykoli bych chtěl, v jakémkoli stavu a třeba tam nechat přespat nějakého známého z Brna...

ps

Jestli se někomu zdá ten závěr málo dramatický, tak vězte, že příště to bude o chodu Soudu. To bude mít teprve grády.


pps

Proč v názvu příspěvku Passolini? Tak se jmenoval pokoj, kde jsme byli ubytovaní v sobotu a v neděli v nedalekém vesnickém hotýlku. Z výzdoby pokoje se ukázalo, že Passolini je asi větší umělec než jen režisér onoho neslavně proslulého filmu, s nímž si ho povětšinou v ČR spojujeme.

ppps

Sobotní a nedělní anabázi se mnou absolvoval rodič, jemuž za to velmi děkuji. Sice rozsah rodičovské péče je u nás doma spíše diagnózou, přesto jsem jim za to velmi vděčný.

pppps

Schválně si všimněte, že když vám náhodou dojde "žebrací" dopis od nějaké pochybné organizace typu Červený kříž nebo Amnesty International :-), tak jestli ho připravuje zkušená PR agentura, vždy na konec zařadí "ps", kam vsune nějakou zvlášť důležitou informaci. Důvod je prostý, i když onen dopis s krajním nezájmem jen tak prolítnete, "ps" si přečte každý.

Štítky:

1 Comments:

At 28/9/06 00:52, Blogger Pinkerton said...

Very interesting "liasons" between Da Vinci, Pier Paolo y Cassin. Better with the Opos Dei.
I'm blogging from Chile.
Thanks

 

Okomentovat

<< Home