neděle, července 30, 2006

Proč blog o právu a mezinárodní politice?

Už delší dobu se píše o tom, jakým zásadním způsobem proměňují blogy mediální krajinu. Můžeme se přít, jestli je toto tvrzení nadnesené nebo naopak čím dál tím víc odpovídá realitě, fakt je ten, že dnes blogy získávají na významu.

Zvlášní kategorii v této množině zastávají blogy odborné (Odborné blogy jsou lepší než se běžně soudí) a ještě užší kategorii blogy zaměřěné na právo a mezinárodní události. V nedávném článku v časopise American Lawyer soudí Dahlia Lithwick následující:


"Blawgs-for the uninitiated-are legal blogs, and if you haven't incorporated them into your daily reading, you are missing out. The most compelling, cutting-edge, honest legal writing being produced in this country today is happening on the Internet, and the crop improves daily. From the fistful of judges (including Richard Posner) who maintain regular blogs, to the vast and growing number of law professors and law students who find the time to post daily, it's clear that the real bones and guts and sinew of the national conversation is happening online, and not in print."

Jak z tohoto článku vyplývá dále, právní blogy vyplňují mezeru mezi povrchním žurnalistickým psaním o právu a mezi články z recenzovaných odborných časopisů. Výsledkem je produkt, který by měl být zároveň přístupnější širší veřejnosti, nicméně stále by neměl rezignovat na základní podepírající argumentaci. Nepominutelnou výhodou oproti tradičním časopisům je zde možnost okamžitě reagovat na realitu. V blogosféře proto nemůže dojít k situaci, jaká se odehrála po 11.9.2001, kdy na dlouhé lokty pracující odborné časopisy chrlily články o terorismu, jež byly ještě půl roku po této události úplně odtržené od reality a přivodily tím často jejich autorům nemalou ostudu.

Druhou zásadní výhodou blogů oproti "kamenným" časopisům je možnost jakýkoli názor v navazující diskusi okamžitě verifikovat nebo falzifikovat, a tím vytvořit živý prostor pro alespoň trochu akademickou debatu 21. století. Mým cílem proto není zvěstovat světu své názory na zlatém podnosu, ale spíše nabízet témata a iniciovat debatu. Snad se touto cestou o něco přiblížíme procesům kvetoucím na západních univerzitách - viz rozcestník amerických právních blogů The Law Professor as Public Intellectual.

(Pro praktické použití uvádím, že tento blog je možné sledovat pomocí RSS vláken - Co je RSS.)

Štítky:

1 Comments:

At 27/1/10 06:07, Anonymous Anonymní said...

proc ne:)

 

Okomentovat

<< Home