pátek, srpna 11, 2006

S občanskou společností je potřeba bojovat!

Před dvěma týdny začalo soudní líčení se čtyřmi aktivisty běloruské nevládní organizace Partnerství, jejímž cílem je monitorování voleb. Minulý týden skončil tento proces vynesením rozsudků sahajících od uvěznění na 6 měsíců až dva roky. Nestalo se tak poprvé, tato nevládní organizace je pravidelně trnem v oku běloruské státní policie, v říjnu 2005 bylo například zatčeno všech 70 členů Partnerství.

Tento postup si vysoudil kritiku Spojených států amerických stejně jako Evropské unie (v době psaní postu není ještě příslušná tisková zpráva dostupná na webových stránkách EU) a ukazuje notorický fakt, jak je občanská společnost pro autoritativní režimy nebezpečná.

Jak by se asi divili členové běloruského Partnerství, kdyby se dozvěděli, že je občanská společnost nebezpečná i pro společnost svobodnou. Tak to aspoň tvrdí Václav Klaus, který mj. sám stojí v čele občanského sdružení: "Občanská společnost je polemika se svobodnou společností a je povinností každého demokrata ze všech svých sil do konce svých věků proti ní bojovat."

Štítky: ,

3 Comments:

At 12/8/06 18:35, Anonymous Anonymní said...

CEP má na stránkách jednu důležitou větu: "Centrum pro ekonomiku a politiku je subjektem nezávislým na politických stranách i na státních financích."
Myslím, že jeden z hlavních problémů u nás je ten, že velká část občanské společnosti je závislá na státním financování - což pak tu polemiku sebou opravdu přináší.
Situace v ČR a v Bělorusku ohledně občanské společnosti se nedá srovnávat. Tam je problém úplně někde jinde. :)

 
At 12/8/06 21:32, Anonymous Anonymní said...

no a zasa v singapure zakazali najskor zahranicne ngocky a potom domacim ngockam prijimat zahranicne dary.

unikatne je aj singapurske rozdelenie na "civic" society, ktora je taka samopodporna (charita, kulturne zvazy) a hlavne nekonfrontacna a potom na "civil" society, kam patria zaujmove organizacie, natlakove skupiny etc.

 
At 14/8/06 10:42, Anonymous Anonymní said...

Ten Klausův výrok mě poměrně šokoval. Zaznamenal jsem pak tento článek v Reflexu a poté i Klausovu odpověď. Je sice otázka, jak moc to V.K. vlastně osvětlil, ale myslím, že je to jedno. Lidi, kteří Klausovi důvěřují, si již zafixovali: neziskova = něco špatného. S jedním takovým případem jsem se už setkal (zapříčiněného právě Klausem). Štěstí, že V.K. nebere zas tolik lidí vážně. Snad.

 

Okomentovat

<< Home