sobota, srpna 26, 2006

Případ Srebrenica otevřen

Uplynulo více než 11 let od tragických událostí v bosenské Srebrenici, když byl minulý týden otevřen největší případ v historii Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Jedná se o případ zabývající se rolí 7 obžalovaných při této události, 5 z nich je obviněno z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, dva jsou obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti (obžalobu lze najít zde, shrnutí případů zde). V případě už dostal slovo i první svědek, jeden z tuctu Bosňáků, jež přežili masakr. Jeho výpověď si lze přečíst zde.

Celý případ je ale zastíněn dvěma skutečnostmi. Podle Completion Strategy by měly být všechny případy v první instanci uzavřeny do konce roku 2008 (už dnes je ale veřejným tajemstvím, že se to nepodaří), jestliže se to nezdaří, může mezinárodní společenství také přestat ICTY financovat. Tento boj s časem musí být ale bržděn druhou skutečností - absencí dvou hlavních podezřelých - Ratka Mladiče a Radovana Karadžiče, bez nichž by tento případ, ale i odkaz celého fungování ICTY byl polovičatý.

Z důvodu nespolupráce Srbska při zadržení těchto dvou podezřelých byla uzavřena přístupová vyjednávání s EU, USA čtvrtým rokem pozastavily Srbsku finanční pomoc. Část viny nese i mezinárodní společenství, protože jednotky IFOR a SFOR, jež byly zodpovědné za zadržování podezřelých válečných zločinců na území bývalé Jugoslávie, přistupovaly k tomuto úkolu velmi zdrženlivě a prvního podezřelého zadržely až v roce 1997 (S. Dokmanovič). Zdá se však, že s blížícím se ukončením mandátu ICTY se zájem o pochytání zbylých 6 podezřelých obnovil a NATO i EU vysílají na místo další jednotky. Otázka je, jestli už není pozdě.

Štítky:

1 Comments:

At 27/1/10 06:07, Anonymous Anonymní said...

Diky za zajimave informace

 

Okomentovat

<< Home