úterý, srpna 08, 2006

George H.W.Bush obviněn z válečných zločinů

Ani na Islandu už není bezpečno. To je závěr, který museli učinit američtí představitelé, když byla před měsícem při návštěvě George Bushe staršího podána skupinou 10 Islanďanů proti bývalému prezidentovi USA žaloba k Úřadu šéfa státní policie. Bush v ní byl obviněn z účasti na válečných zločinech, zločinech proti lidskosti, zločinech proti míru a zločinech proti mezinárodně chráněným osobám (viz původní článek).

Právním základem pro tento postup je doktrína tzv. univerzální jurisdikce, jež znamená, že u zločinů takovéto váhy a povahy není potřeba oproti pravidlu teritoriality, které je v trestním právu obvyklé, žádná vazba žalovaného na soudící zemi (např. spáchání zločinů v soudící zemi, spáchání zločinů proti občanům soudící země, spáchání zločinů občanem soudící země). Hypoteticky jestli by ona skupina občanů uspěla a islandské orgány činné v trestním řízení by uznaly podezření za podložené, měl by být George Bush sr. ihned zatčen a buď souzen, nebo vydán do USA k souzení.

Podobné případy nejsou výjimkou, v roce 2001 prchal Henry Kissinger před francouzskou policií, v roce 2003 byl pod tlakem USA v Belgii výrazně zúžen zákon implementující univerzální jurisdikci (Donald Rumsfeld vyhrožoval, že bude přesunuto ústředí NATO do jiné země, jestliže bude tento zákon nadále platit), ten samý Donald Rumsfeld téměř nedorazil na konferenci v Německu v roce 2004, neboť zde byl obviněn z odpovědnosti za válečné zločiny spáchané v Iráku.

Není potřeba dodávat, že žádný z těchto a mnoha dalších případů neskončil tím, že by byl nějaký světový politik postaven před cizí soud. Koncept univerzální jurisdikce naráží na mnohé překážky v čele s tou hlavní - mezinárodní politika. Jestliže státník před vyšetřováním neuteče, jak to učinil H.Kissinger, tak země raději změní zákon, jak se tomu stalo v Belgii nebo prokurátor odmítne obvinění, jak k tomu bylo v Německu. Nelze se proto divit, že jsme dodnes neslyšeli nic o tom, že by byl George Bush sr. na Islandu zatčen.

Štítky:

2 Comments:

At 10/8/06 22:55, Anonymous Anonymní said...

Autor asi zije ve stastnem svete, kdyz ma cas resit takove pseudoproblemy :P

 
At 27/9/06 00:36, Blogger Pinkerton said...

Lubomir:
Very interesting blog. I'm blogging from Chile in south america.
Thanks

 

Okomentovat

<< Home